TOOTS THIELEMANS PRESENTS THE THIERRY LANG TRIO CULLY 1989 & 1990

Een wereldster als Toots Thielemans behoeft natuurlijk geen nadere introductie, aanvankelijk begonnen als gitarist werd de chromatische mondharmonica zijn hoofdinstrument. Beïnvloed werd hij in eerste instantie door zijn landgenoot Django Reinhardt en later door Charlie Parker, zijn internationale doorbraak kwam met zijn deelname aan het Benny Goodman Orkest tijdens hun Europese tournee in 1950. In 1952 verhuist hij naar de V.S. waar hij speelde met grootheden als Charlie Parker, Miles Davis en Dinah Washington, Quincy Jones knielde voor hem op het podium tijdens een festival in Montreux onder de uitroep “Château Petrus !“, de rest is geschiedenis.

Aanvankelijk werd hij niet echt ten volle gewaardeerd door de jazz puristen omdat hij veel commercieel succes had met zijn composities in films als “Midnight Cowboy”, “Sugarland Express”, “The Yakuza”en “Turks Fruit” en in tv series als “Sesam straat”, “Witse”en “Baantjer”. Ook bij mij kwam de waardering later omdat ik de bluesharp van lieden als Little en Big Walter en Sonny Boy Williamson prefereerde boven het chromatische geluid van Toots. Dat veranderde toen ik mensen als Charlie Musselwhite en George Smith blues hoorde spelen op de chromatische harp en helemaal toen ik Toots zelf de blues hoorde spelen met de gelegenheidsgroep “Bluesiana”( “Bluesiana Hot Sauce”, een aanrader met o.a. Allen Toussaint, Eddie Gomez, Will Calhoun en Michael Brecker). Inmiddels staat er heel wat van Toots in de kast.

De grote bewondering voor de muziek van pianist Bill Evans, zowel in harmonisch als melodieus opzicht is een gemeenschappelijke eigenschap die Toots en de Zwitserse pianist Thierry Lang (1956) delen. Dat ze samen speelden op het Cully Jazz Festival in 1989 was dus geen wonder, het was zo’n succes dat ze het jaar erna weer stonden geprogrammeerd hetgeen wel bijzonder mag worden genoemd. Dat de Zwitserse radio het een en ander heeft opgenomen zodat we nu nog kunnen genieten van deze concerten is misschien geen wonder maar wel bijzonder plezant. Toots en Thierry namen al eerder twee albums met elkaar op “Blue Peach”en “Ballades en Balade” beiden ook op TCB, het samenspel is dan ook vloeiend. Het repertoire bestaat voornamelijk uit klassiekers zoals “The days of wine and roses” (Henri Mancini/Johnny Mercer), “Stella by Starlight” (Victor Young / Ned Washington), “My one and only love” (Guy Wood / Robert Mellin), maar ook wat minder bekend werk met opvallend ook een heel geslaagde versie van “I do it for your love” van Paul Simon.

Het is echt smullen geblazen van dit optreden van het Thierry Lang Trio met Toots Thielemans, Thierry (pno), Ivor Malherbe(bs) en Marcel Papaux (drs) vormen een perfecte muzikale deken waarin Toots zich heerlijk kan uitleven. Gevoel voor humor is ook een van de pluspunten van Toots en dat laat hij duidelijk merken in zijn aankondigingen en ook als hij in “A weaver of dreams”een korte verwijzing laat horen naar zijn absoluut grootste succesnummer “Bluesette” wat hij zelf zijn social security nummer noemt. Een album dat thuis hoort in iedere jazzverzameling of het nu het zoveelste is of een eerste kennismaking met Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans!

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : TCB The Montreux Jazz Label
Distr. : New Arts Int.